A túródesszert története
A magyar túródesszertek története 1954-ben kezdődött, amikor négy magyar tejipari szakember (Takó Imre iparigazgató, Zentai József vállalati igazgató, dr. Ketting Ferenc a Magyar Tejipari Kutató Intézet (MTKI) élelmiszeripari mérnöke és Borka Zsolt) tanulmányútra utazott a Szovjetunióba. Ott figyeltek fel egy túró, vaj és zsír keverékéből készült, cukrozott és csokoládéval bevont, lágy állagú, hengeres formájú termékre, amelynek neve „глазированный сырок” (glazirovannij szürok) volt, de ők csak túró mignonnak kereszteltek el. Valószínűleg ez adta az ötletet egy, speciálisan a hazai ízlésvilágnak megfelelő túrós édesség kifejlesztésére. A termékfejlesztéssel a budapesti, Erzsébetvárosi tejüzem művezetőjét, Mandeville Rudolfot bízták meg. Sokan őt tartják a névadás ihletőjének is, ám az elnevezés valójában Klein Sándor, a Budapesti Műszaki Egyetem oktajójának nevéhez fűződik, akire a márkanév megalkotásán túl a csomagolás kifejlesztése, sőt, a bevezető reklámkampány feladata is hárult. Az eredeti, piros copfos kislányfejjel díszített csomagolást Klein tanítványai, az Iparművészeti Főiskola hallgatói készítették.
A Túró Rudi név kezdetben nem aratott elsöprő sikert: a Hírlapkiadó Vállalat reklámcsoportjának akkori vezetője erkölcstelennek minősítette, és megtagadta a kiadásában megjelenő újságok általi közzétételét. Ez azt jelentette, hogy a reklámmal megtámogatott termékbevezetés elmaradt.
A gyártás kezdetben 25-30 főt foglalkoztatott, akiknek az volt a feladatuk, hogy szemmérték alapján szeleteljék a túrókígyókat háromdekás darabokra a futószalag mellett. Ezidőtájt a termék szavatossági ideje mindössze három napos volt, ebből egy nap el is ment a szállításra. Ennek ellenére nem jelentett gondot az értékesítés, mivel az üzletekben szinte azonnal elkapkodták, úgyhogy gyakran hiánycikk volt a Túró Rudi.
A túródesszert reneszánsza
A 90-es években a holland központú Nutrícia (ma Friesland Campina Hungária Zrt.) vásárolta fel a mátészalkai és nagybánhegyesi tejüzemeket, a marcali tejüzem pedig a francia Danone tulajdonába került. A Túró Rudi márkanév lajstromozott védjeggyé vált, amelyet csak a jogosult cégek használhatnak. Ám a túródesszert népszerűsége lehetővé tette, hogy szinte valamennyi, Magyarországon forgalmazó nagyobb tejipari vállalat piacra lépjen saját verziójával.
Ki gondolta volna?
A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a Kockás túrórúd (a többi hasonló jellegű túródesszerttel együtt) a sajtkészítmények közé tartozik. A túródesszertek első ismert őse a Szovjetunióban került forgalomba Szirok néven. Bár a túródesszert mára valódi hungaricummá nőtte ki magát, külföldi rokonai megtalálhatók Oroszországban és a balti államokban (a szovjet hagyományok alapján), valamint Romániában, Szlovákiában, Ausztriában, Lengyelországban, sőt még Kínában is.
Receptek
Nincs is jobb a házias ízeknél! Íme néhány variáció a Kockásra, ami otthon is elkészíthető.
Kockás túrórúd
Hozzávalók:
50 dkg túró, 2 dl tejföl, 8 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 1 db citrom, 2 púpozott ek étkezési zselatin, 2 ek étolaj, 10 dkg étcsokoládé (vagy tortabevonó), kevés csokidara.
Elkészítése:
A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a megmosott mazsolát, majd 1 citrom levével és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A zselatint 2 dl vízben felforraljuk, és amikor kissé lehűlt, a túróhoz keverjük. A masszát hideg vízzel kiöblített őzgerincformába öntjük, és 1-2 órát hűtjük. Ezután a formát forró vízbe mártjuk, a tartalmát egy tálra borítjuk, és visszatesszük a hűtőbe. A csokit gőz felett megolvasztjuk 2 evőkanál olajjal és rákenjük. Majd csokidarával megszórjuk. Megszilárdulás után szeletelhető.
Túrórúdtorta őzgerincformában:
Hozzávalók (2 őzgerinc formához való adag):
Tészta: 30 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 db tojás, 20 dkg margarin, 2 ek kakaópor, 10 dkg cukor, 1 ek tejföl
Töltelék: 50 dkg túró, 1-2 csomag mazsola, 1 citrom reszelt héja, 6 ek búzadara, 4 tojássárgája, 4 tojás felvert habja, 20 dkg cukor
Csokimáz: 15 dkg cukor, 2 ek kakaópor, 5 dkg vaj, 3-4 ek forró víz
Elkészítése:
A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, a margarint belemorzsoljuk, majd a tojással és a tejföllel összeállítjuk. A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk, majd a tojásfehérje kivételével a többi hozzávalót jól összedolgozzuk, végül finoman belekeverjük a tojásfehérje felvert habját. A tésztát 2 részre osztjuk, kb. 1/2 cm vékonyra kinyújtjuk mind a kettőt, úgy, hogy egy őzgerinc formát ki tudjunk vele bélelni, a két szélén kicsit kilógatva. Mindkét formát kikenjük margarinnal, lisztezzük, majd kibéleljük a tésztával, a kettőbe elosztva beletöltjük a tölteléket, a tészta kilógó részeit ráhajtjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg egy picit megpirul a túrókrém-töltelék. A csokimázhoz a hozzávalókat jól összeforraljuk, pár percig állni hagyjuk, közben kevergetjük, majd a gerincformából kiborított, kicsit már kihűlt süteményt megkenjük vele. A csokimázhoz lehet kétszeres adagot venni, ha vastagon akarjuk rákenni.
Torta túrórúd-darabokkal
Hozzávalók:
Alap: 30 dkg babapiskóta, 10 dkg margarin, 2 ek méz
Töltelék: 6 db Kockás túrórúd, 15 dkg porcukor, 50 dkg mascarpone, másfél ek étkezési keményítő, 3 db tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 ek tejföl
Elkészítése:
A babapiskótát összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint és mézet. Jól összedolgozzuk, majd egy 26 cm-es, sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, és simára egyengetjük. Egy tálban összekeverjük a mascarponét és a cukrot. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a keményítőt és a tojások sárgáját, és mindent jól elkeverünk. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan, apránként hozzáadjuk a masszához. A fele tölteléket a babapiskótás alapra kanalazzuk, erre rakjuk a félbevágott túrórudakat, végül a maradék krémmel befedjük az egészet, és elsimítjuk a tetejét. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 40 perc alatt készre sütjük. Nem árt a sütési idő felénél a tetejét sütőpapírral lefedni, hogy ne barnuljon meg nagyon. Hagyjuk teljesen kihűlni a formában. Majd óvatosan levesszük róla a formát és a sütőpapírt, és porcukorral jól megszórjuk.
Túrórúd-muffin
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 2 ek kakaópor, 1 tsk szódabikarbóna, 1 tsk sütőpor, 1 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 dl étolaj, 3,5 dl natúr joghurt, 3 db Kockás túrórúd.
Elkészítése:
Kenjük ki olvasztott vajjal a muffin sütőformát és tegyük be a fagyasztóba, amíg elkészítjük a tésztát. Készítsük ki a hozzávalókat, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a kakaóport. Egy másik tálban keverjük össze a tojást a cukorral, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az olajat és a joghurtot. Majd a kettőt keverjük össze és osszuk el a sütőformában. Minden túrórudat vágjunk négybe, és minden muffin közepébe nyomjunk egy darabot. Süssük kb. 30-35 percig, míg a túrórúd belesüllyed a tésztába és nagyon jól megolvad a csoki. A formában hűtsük langyosra, majd tegyük ki rácsra. Porcukorral meghintve tálaljuk.